cropped-Untitled-1.png

رهپویان افضلی پور

مشاور اقتصادی و کسب و کار
 

روش های تامین مالی از طریق بیمه

دسته بندی مقالات

خراسان رضوی، مشهد، احمدآباد، خیابان ابوذرغفاری، نبش ابوذرغفاری 33، پلاک 333.1 طبقه سوم

info@rahpooyanafzali.com

09150467326-05138400014

شنبه تا پنجشنبه ساعت 8 الی 16

روش های تامین مالی از طریق بیمه
206
۱۴۰۱/۰۶/۱۶
ادمین رهپویان

روش های تامین مالی از طریق بیمه

صنعت بیمه به عنوان یکی از موسسات مالی غیربانکی در اکثر کشورهای جهان نقش مهمی را در توسعه مالی ایفا میکند. اما در ایران به علت سهم اندک این صنعت در تولید ناخالص ملی کشور نقش این صنعت در توسعه مالی کمرنگ می باشد.

به طور کلی صنعت بیمه به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم می تواند در نظام تامین مالی شرکت ها نقش داشته باشد. نقش مستقیم بیمه به صورت تجهیز و تخصیص منابع مالی از طریق خرید سهام در بازار سرمایه، سپرده گذاری در سیستم بانکی و خرید اوراق مشارکت است.

سرمایه گذاری شرکت های بیمه در بازارهای پولی مالی به استناد آیین نامه ۶۰ شورای عالی بیمه انجام میگیرد که مطابق این قانون، موسسه بیمه موظف است حداقل سی درصد از منابع سرمایه گذاری ابتدای دوره (شامل حقوق صاحبان سهام و ذخایر فنی سهم نگهداری ابتدای دوره مالی) را به صورت سپرده های بانکی و اوراق مشارکت که با تضمین دولت یا بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سایر بانک ها منتشر شده باشد، سرمایه گذاری کند.

سرمایه گذاری شرکت های بیمه باید دارای ویژگی های زیر باشند:

  • 1_ به دلیل الزام به پاسخگویی به تعهدات، باید از قابلیت نقدشوندگی متناسب با تعهدات شرکت بیمه برخوردار باشد.
  • 2_ سرمایه گذاری بیمه نباید از سرمایه‌گذاری‌های مخرب در اقتصاد باشد بدین معنی که مثلاً موجب تغییرات ناگهانی در تورم و نوسان قیمت های یک بخش شود.
  • 3_ از آنجا که فعالیت بیمه ای، فعالیتی بر مبنای پذیرش ریسک می باشد، لذا جهت اطمینان از انجام صحیح و به موقع عملیات بیمه گری، سرمایه گذاری بیمه در زمینه های مختلف باید با دقت و ارزیابی های خاصی صورت گرفته و متضمن حداقل ریسک باشد.
  • 4_ سرمایه گذاری بیمه نباید برای جبران زیان ناشی از عملیات بیمه باشد.

مهم ترین شاخص نشان دهنده نقش مستقیم صنعت بیمه در نظام تامین مالی ضریب نفوذ بیمه عمر است. چون میزان مشارکت مستقیم صنعت بیمه در نظام تامین مالی به میزان توسعه حق بیمه این صنعت به ویژه در خصوص بیمه عمر و بازنشستگی به دلیل فاصله زمانی که بین دریافت این حق بیمه و پرداخت خسارت بستگی دارد.

مشارکت غیر مستقیم صنعت بیمه در نظام تامین مالی از طریق ایجاد فضای اطمینان در بازار مالی است .بازار پول و بازار سرمایه دارای ریسک های زیادی می باشند که عدم پوشش مناسب این ریسک ها فعالیت در این بازارها را با مشکل روبرو خواهد کرد. این صنعت علاوه بر اینکه با تخصیص منابع خود باعث افزایش منابع در نظام مالی کشور می شود، می تواند با پوشش ریسک فعالیت های مالی و  اقتصادی فرآیند تامین مالی را گسترده تر کرده و بهبود ببخشد. به عنوان مثال بانک ها به عنوان یکی از نهادهای مالی در کشور با ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات اعطایی مواجه اند. به طوریکه حجم بالای مطالبات معوق بانک ها در سال های اخیر بر میزان این ریسک افزوده و فرایند اعطای تسهیلات را دچار مشکل نموده است.

 همچنین در بازار سرمایه به عنوان یکی از نهادهای مالی غیر بانکی که در آن مبادله اقلام سرمایه ای و به طور عمده دارایی های مالی و به طور خاص اوراق بهادار انجام می گیرد، با انواع ریسک مواجه است. برخی از این ریسک‌ها درونزا و ناشی از عملکرد شرکت‌ها و دست‌اندرکاران آنهاست که قابل اجتناب‌، قابل تقلیل وحتی قابل حذف‌اند؛ ولی مخاطرات برونزا یا ریسک‌های ناشی از شرایط فرابورس، وضع اقتصاد کلان یا اقتصاد بین‌المللی به سادگی گریزپذیر و قابل حذف نیستند. از جمله بیمه هایی که نقش روشنی بر روی کاهش ریسک فرآیند تامین مالی می توانند داشته باشند عبارت اند از: بیمه سپرده، بیمه اعتباری، بیمه عدم النفع، بیمه نوسانات نرخ ارز.

بیمه های اعتباری شامل بیمه اعتبار تجاری، بیمه اعتبار اوراق قرضه، بیمه اعتبار وام نقدی، بیمه اعتبار عمر مانده بدهکار، بیمه اعتبار بیماری و حوادث، بیمه سپرده های بانکی، بیمه اعتبار اسناد حساب دریافتنی، بیمه اعتبار بیکاری اجباری، بیمه اعتبار اموال می باشد. بنابراین ایفای نقش غیر مستقیم صنعت بیمه در نظام تامین مالی به میزان توسعه یافتگی بیمه های اعتباری در این صنعت بستگی دارد.  

مهندس پریسا صادقی هستم دارای تحصیلات کارشناسی ارشد از دانشگاه فردوسی مشهد و مدیر مطالعات سرمایه گذاری شرکت رهپویان افضلی پور که در زمینه انواع طرح های توجیهی و مشاوره سرمایه گذاری فعالیت می کنم.

2 پاسخ به “روش های تامین مالی از طریق بیمه”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *